Betegeink - Rólunk

BÁMULATOS MÉLY EMBERSÉG

 

Életem úgy hozta, hogy az utóbbi években többet jártam egészségügyi intézményekben hozzátartozóként, mint bármikor korábban. Mindenütt találkoztam igazi gyógyítókkal, becsületes, hivatásukat szerető és magas szinten űző szakemberekkel, de így együtt egy egész csapatot, mint amelyen a miskolci Erzsébet Hospice-ban működik, sehol nem láttam.

Bámulatos az a mély emberség, tolerancia, segítőkészség, ahogy az itt dolgozók látják el feladatukat. És miből merítenek energiát? A körülöttük levő nagy-nagy csöndből? A homályos tekintetekből? Mitől van sikerélményük? Hisz, aki hozzájuk érkezik, az életet utolsó állomásához ért, s nagy valószínűséggel nem is marad soká…

Kevés minden szó megköszönni a segítségüket, amellyel édesanyám, Gondos Jánosné utolsó napjait élhetővé, emberhez méltóvá tették, s ahogy gondoskodtak rólunk is, az itt maradókról. Mindig volt őszinte, igaz szavuk hozzánk, türelmük a nagy beteghez, s bizakodtak a reménytelenben is. Itt még éjszaka is körülveheti a haldoklót a családja, itt nem kell félni sem az elmenőnek, sem a hozzátartozóknak. A gyászunkban a is sokat segített, hogy értesítettek a visszafordíthatatlan esemény bekövetkeztéről, így ott lehettünk, amíg a dráa testből távozott a lélek. Ekkor érte égett a mécses, s neki járt ki egy szál virág, mint korábban annyiszor a sorstárainak. Még arról is biztosítottak bennünket, hogy bármikor visszamehetünk emlékezni oda, ahol utoljára láttuk a kedvest, ahol annyiszor álltunk ágyánál rosszat sejtve. Úgy gondolom, az itt dolgozók messze többet tettek a kötelességüknél, s ezért örökké hálás szívvel gondolok az otthon valamennyi dolgozójára, s kívánom szívemből, hogy ilyen gondoskodásra találjanak, ha bármikor kétségbeejtően nehéz napokat kell átélniük.

Bene Józsefné. Tiszaújváros

(Megjelentetve:Észak-Magyarországban)

 


 

Tisztelt Semmelweis Kórház!

Kérem, hogy csatolt levelemet szíveskedjenek továbbítani a Szülészeti Osztály Osztályvezető Főorvosa részére.

Köszönettel,
Kriston Judit

Tisztelt Osztályvezető Főorvos Úr!

A különböző internetes oldalakon az elmúlt időszakban több olyan témájú fórum is nyílt, amely az Ön által vezetett Szülészet–Nőgyógyászati Osztályt és annak dolgozóit rossz színben igyekszik feltüntetni, illetve negatív kritikával illeti. Ez késztetett arra, hogy levélben forduljak Önhöz, és kifejtsem, hogy én magam hogyan éltem meg azt az időszakot, és milyen benyomást szereztem az alatt a néhány nap alatt, amíg az Ön által vezetett Osztály ápoltja voltam.

2010. július 20-án hoztam világra a lányomat az Önök Szülészeti Osztályán. Választott orvosom nem volt, így az ügyeletes orvosnál és szülésznőnél, Dr. Dudás Ernőnél és Szabóné Sándorfi Andreánál szültem. A vajúdás időszakát nagyban megkönnyítette, hogy használhattam a vajúdó labdát, illetve több alkalommal is lezuhanyozhattam. A szülésznő maximális figyelmet fordított rám, bármit kérdezhettem tőle, és a lehetséges fájdalomcsillapítási módszerekről is tájékoztatott. Oxitocint kaptam, amelynek hatásairól szintén felvilágosított. A szülés utáni ellátás Dudás Főorvos Úr részéről ugyancsak kifogástalan volt. Ahogyan azt a várandósságom alatt olvasott tájékoztatójukban ígérték, a kisbabát ellátása után azonnal a mellemre tették, biztosítva ezzel az első szoptatás lehetőségét. Nagyon pozitív dolgoként éltem meg, hogy a gyermekem életének első fél-egy óráját velem, és a szülésnél jelenlévő édesapjával tölthette.

A Gyermekágyas Osztályon eltöltött 4 napról is csak pozitívan tudok nyilatkozni, az ez idő alatt szolgálatban lévő nővérkék mindegyike segítőkész és kedves volt. Miután első gyermekemet szültem, tapasztalatok hiányában a csecsemős nővérek segítettek a baba ellátásában. A szoptatás is nehézkesen ment az elején, ehhez is több alkalommal nyújtottak segítséget az Osztály dolgozói (és abban is biztos vagyok, hogy ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a mai napig is kizárólag anyatejjel táplálom a kislányomat). Dudás Főorvos Úr is minden nap meglátogatott, és érdeklődött a hogylétem és a szoptatás sikeressége felől.

A kislányomat intrauterin toxoplazma-fertőzés gyanújának kivizsgálása miatt át kellett helyezni a B-A-Z Megyei Kórház Koraszülött Osztályára, viszont Erényi doktornő a gyermekem átszállításáról csak aznap délelőtt intézkedett, amikor engem is elbocsátottak a Gyermekágyas Osztályról, így azonnal követhettem is a kislányomat a másik kórházba. Mint édesanyát, természetes módon megviselt volna, ha a kisbabám nélkül kellett volna töltenem akár egyetlen napot is, és úgy gondolom, hogy Erényi Főorvos Asszony is szándékosan törekedett arra, hogy együtt maradhassak a lányommal a kórházi tartózkodásom ideje alatt, amiért mindig is hálás leszek neki.

Összességében véve csak azt szerettem volna kifejezésre juttatni a levelemmel, hogy számomra – és kisbabám számára – Osztályának dolgozói a lehető legjobb ellátást nyújtották, és ezt mindannyiuknak köszönöm. A nővérek áldozatos munkáját sem lehet eléggé dícsérni, hiszen nagyon kevesen vannak, ennek ellenére lelkiismeretesen elvégzik a feladataikat, nekem legalábbis ez volt a benyomásom.

Kívánok Osztálya valamennyi dolgozója számára jó egészséget és kitartást ahhoz, hogy továbbra is ugyanúgy tudják végezni a munkájukat, mint ahogyan azt az én bent tartózkodásom alatt tették!

Munkájukat megköszönve, tisztelettel:

Kriston Judit

Miskolc, 2010. október 10.