TÁMOP 6.1.2

Kedvezményezett neve:

Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi íOktatókórház

 

A projekt címe:

„Miskolci kistérség életmódprogram: „Együtt az egészségesebb életért”

 

A pályázat azonosító száma:

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0016

 

Támogatói Okirat hatályba lépése:

2012.08.05.

 

A projekt időtartama:

2013. 08. 01 - 2015. 07. 30.

 

A támogatás összege:

124 273 651 Ft

A támogatás intenzitása:

100 %

 

Projekt célja:

Célunk kommunikációs csatorna biztosítása az egészségfejlesztésben működő szereplők között, a nagy kockázatú vagy már beteg, de tünettel még nem rendelkező lakosok kiszűrése és korai prevencióban részesítése, valamint, hogy a lakosság felismerje, hogyan javíthat saját egészségi állapotán és mindezért mit tehet, ill. hová fordulhat segítségért szándéka elérése érdekében. Hosszú távon a lakosság egészséghez való viszonyulását, ezzel kapcsolatos ismereteit, egészségszemléletét kívánjuk javítani.

 

Az Egészségfejlesztési Iroda tevékenységeinek fő tartalmi elemei:

Magas kockázatú krónikus betegségtől még mentes, és népegészségügyi jelentőséggel bíró életmódváltással javítható megbetegedésben szenvedők kiszűrése, különös tekintettel a szív- érrendszeri betegségek, cukorbeteg, dohányzó, túlzott alkoholt fogyasztó, mentális segítségre szoruló, illetve túlsúllyal küzdő lakosokra. A kiszűrt, vagy egészséges életmód iránt érdeklődő, fogékony lakosok EFI-be irányítása.

Ezen feladat ellátására egyrészről a kistérségben praktizáló felnőtt háziorvosok kerülnek bevonásra, akik saját pácienskörükből ki tudják emelni a fent említett kockázattal rendelkezőket.

Másrészt a projekt megvalósításában 48 db kihelyezett lakossági szűrőnap szervezését vállaljuk, mely elsősorban a kistérség Miskolcon kívüli lakosságának szűrését célozza. A leírt 2 módszerrel a lakosság széleskörűen elérhető. A kihelyezett lakossági szűrések szervezésében részt vesznek az egészségfejlesztéssel foglalkozó civil szervezetek, az időseket összefogó alapítvány, illetve a Drogambulancia is prevenciós tevékenységével.

A kiszűrt lakosok fogadása az EFI-ben, ahol a WHO által ajánlott kérdőívek szerinti állapotfelmérés, egyszerűen elvégezhető vizsgálatok, illetve kockázatbecslés történik (a tevékenységet 3 fő alkalmazott végzi). Az állapotfelméréseket és a kockázatbecsléseket követően a lakosok életmódváltó programokba irányítása. A lakosság egészséges életmódhoz való attitűdjében már eredmény mutatkozik az EFI felkeresésével, ami előre jelzi az életmód programok megvalósíthatóságát.

Az életviteléből adódóan életmódváltásra szoruló lakosok számára az EFI betegklubokat és csoportokat hoz létre vagy üzemeltet. A projektben civil szervezetek bevonásával összesen 9 db klubot/csoportot hozunk létre. A civil szervezetek működtetéséhez 3 őket összefogó alapítvány kerül bevonásra, illetve az intézmény önállóan is fog klubot működtetni. Tervezett klubok/csoportok: diabétesz-, mentálhigiénés-, alkoholellenes, dohányzás és drogellenes-, sport-, szív és érrendszeri-, stroke megelőző- és szülőklub. A csoportok összejövetele havi 1 alkalommal történik.

Az azonos problémával küzdők számára létrehozott betegcsoportok működésének hatékonysága magasabb, mint ha a problémát csak az eü-i ellátórendszerben kívánjuk megoldani. Az életmód váltásban ezen csoportok működtetése kapcsán hosszú távú eredmények várhatóak.

Az EFI-t felkereső lakosok számára - igény szerint – szakember által egyéni tanácsadást is biztosítunk táplálkozási-, mozgásterápiás tanácsadás illetve dohányzásról való leszokást segítő rövid intervenció formájában, melyek a hét minden napján rendelési időben elérhetők.

Az EFI felvállalja a kistérségben egészségfejlesztéssel foglalkozó intézmények, civil szervezetek programjainak, egészségfejlesztési tevékenységeinek szakmai támogatását, illetve azok összegyűjtését, adatbázis létrehozását és karbantartását, valamint ezek közzétételét saját honlapján. Az EFI biztosítja az információáramlást a lakosság, a civilszervezetek és a háziorvosok között.

Összességében a projekt megvalósításának célja, hogy kommunikációs csatornát biztosítson az egészségfejlesztésben tenni tudó és akaró szereplők között, illetve főként, hogy a lakosság felismerje, hogyan javíthat saját egészségi állapotán, életminőségén, hogyan növelheti az egészségben eltöltött életéveinek számát és mindezért mit tehet önállóan, vagy hová fordulhat segítségért szándéka elérésének érdekében. Hosszú távon a lakosság egészséghez való viszonyulását, egészséggel kapcsolatos ismereteit, ezáltal egészség szemléletét kívánjuk javítani.

Mindehhez a MISEK az EFI létrehozásával keretet, struktúrát, módszertani- és szakmai segítséget kíván szervezett formában nyújtani.