Tudnivalók

 

Kedves betegünk

 

Köszönjük, hogy gyógyulása, ápolása érdekében kórházunk segítségét veszi igénybe. A kórház személyzete arra törekszik, hogy figyelembe véve személyes jogait, emberi méltóságát, színvonalas ellátásban, ápolásban részesüljön. Közös törekvésünk, hogy Ön mihamarabb visszanyerje egészségét. E tájékoztatóval szeretnénk megkönnyíteni ittlétét, hogy új környezetében otthonosan érezze magát.

 

Betegek felvétele a kórházba

Abban az esetben, ha Önt családorvosa gyógyítása, kezelés céljából kórházunk fekvőbeteg osztályára utalja, az illetékes osztályon kell jelentkeznie, ahol bemutatja beutalóját és társadalombiztosítási kártyáját, személyi igazolványát. A külföldi állampolgárok sürgős esetben azonnal, egyébként az igazgató főorvos engedélyével kerülhetnek felvételre, kezelésre.

 

Amikor kórházunkba érkezik, kérjük mindenképpen hozza magával:

 

· Személyi igazolványát

· Társadalombiztosítási kártyáját

· Előző vizsgálati leleteit, zárójelentéseit

· Otthon szedett gyógyszereinek listáját

· Használati eszközeit (pohár, evőeszköz, szalvéta, hálóruha, köntös, papucs, fogkefe, fogkrém, szappan, törölköző, fésű, papír zsebkendő, egészségügyi papír, borotva)

 

Kérjük semmiképpen se hozzon magával:

· Ékszert, egyéb értéktárgyat

· Nagyobb pénzösszeget

· Alkoholos italokat

Ha ezt nem tudja megoldani, elismervény ellenében az osztály főnővérének adja át, mert felelősséget csak így tudunk vállalni értékeiért.

 

 

 

Általános tudnivalók

 

Orvosaink, nővéreink mindent megtesznek azért, hogy egészségét minél hamarabb visszanyerje, panaszai csökkenjenek. Ezért saját érdekében kérjük, hogy tartsa be tanácsainkat. Betegségével, a kezelésekkel, a műtéttel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelő orvosához, tájékoztatása sok felesleges aggodalomtól mentheti meg Önt.

Ha ápolással kapcsolatos észrevétele, kívánsága, esetleg szociális problémája van, kérjük, forduljon az osztályvezető főnővérhez, aki rövid időn belül igyekszik megoldani problémáját.

Hozzátartozói a betegségével kapcsolatos felvilágosítást az osztályvezető főorvostól, vagy az osztályos orvostól kaphatnak. Telefonon tájékoztatást csak a beteg általános állapotáról tudunk adni.

 

 

 

Mit várhat Ön el, ha orvoshoz fordul?

 

Természetesen elsősorban azt, hogy időben megfelelő gyógykezelésben részesüljön. Önt az egészségbiztosítás rendszerén belül megilleti az állapotának megfelelő, megkülönböztetés mentes ellátás, emberi méltóságának megőrzése és tisztelete. Természetesen Önnek joga van kapcsolatot tartani hozzátartozóival, ismerőseivel, joga van elhagyni az intézetet, vagy visszautasítani a kezelést. Önt megilleti az a jog, hogy kérdezhessen, tájékozódhasson az egészségügyi beavatkozások előtt, a gyógykezelés időtartama előtt és után, joga van megismerni a betegségével kapcsolatos orvosi dokumentációt. Amennyiben az orvosi kezeléssel vagy ellátással kapcsolatban problémái merülnének fel, joga van panaszai kivizsgáltatását kezdeményezni. Az orvosnak kötelessége az Ön betegségével kapcsolatos információt titokban tartani, amennyiben Ön erre igényt tart.

 

 

A kórház általános házirendje

 

Házirendünk az Ön és betegtársai gyógyulását, pihenését szolgálja, ezért kérjük, alkalmazkodjék hozzájuk:

· Orvosi viziteken, kérjük, tartózkodjék a kórteremben!

· Kérjük, ne zavarja meg az osztály csendjét, betegtársai nyugalmát!

· Vigyázzon a mellékhelyiségek, kórtermek tisztaságára!

· A kórház területén alkoholt fogyasztani TILOS!

· Kérjük, hogy mind Ön, mind látogatói csak a dohányzásra kijelölt helyeken dohányozzanak!

· A csendes-pihenő időszakában kérjük, ne zavarja betegtársai pihenését, tartózkodjon a kórteremben!

· Látogatásaikat, kérjük, betegeink gyógyulása érdekében, az osztályon kialakított házirendhez igazítsák!

· Ha segítségre van szüksége, a nővért a nap bármely időszakában hívhatja.

· Hozzátartozók telefonon bármikor érdeklődhetnek a beteg állapotáról.

· A fennjáró betegeket lehetőség szerint 14-16 óra között hívassák a hozzátartozók telefonhoz!

· Az osztályok részletes házirendjéről felvételkor az osztályos nővér tájékoztatja kedves betegeinket.

 

 

Látogatás

 

Szeretteinkkel, barátainkkal való találkozás mindig örömet jelent, különösen fontos ez kórházi tartózkodásunk alatt. A nap bármely időpontjában meglátogathatják hozzátartozóik betegeinket, de kérjük, hogy betegtársaik ellátása, gyógyítása érdekében a látogatásaikat az osztályokon kialakított működési rendhez igazítsák. Csak orvosi beavatkozások, kezelések és vizitek esetén tiltható meg a kórtermen belüli látogatás. A kórteremben egy betegnél egy időben legfeljebb két látogató tartózkodhat. Kérjük, szeszes italt ne hozzanak hozzátartozóiknak!

Javasoljuk, hogy 10 éven aluli gyermeket ne hozzanak látogatóba, ha ez elkerülhetetlen, a gyermek lelki és fizikai veszélyeztetettsége miatt kórtermen kívül bonyolítsa a látogatást.

 

 

Betegélelmezés

 

Valamennyi betegünk étrendjét kivizsgálásának, illetve egészségi állapotának megfelelően állítja össze a diétás nővér. Szigorú diétát megkövetelő betegség esetén csak az orvos által engedélyezett minőségű és mennyiségű élelem vihető a betegnek. A diétás nővér szívesen áll rendelkezésre tanácsadással, amennyiben hozzátartozójának élelmiszert kíván bevinni. Kérjük, hogy a könnyen romló élelmiszert az osztályokon elhelyezett hűtőszekrényben tárolja.

 

Elbocsátás

 

Tudjuk, hogy nagyon várja a hazatérés napját, de kérjük, bízzon benne, hogy kezelőorvosa az ön érdekét figyelembe véve határozza meg a kórházból való eltávozás napját.

A vizsgálatok, kezelések befejeztével 2 db zárójelentést kap, melynek 1 példányát, kérjük, őrizze meg, 1 példányát adja át háziorvosának. Ezen kívül 3 db igazolást kap, mely a táppénzéhez, valamint a biztosításhoz szükséges.

Kérjük, hogy távozáskor a kórházban kapott leltári tárgyakat (pizsama, hálóing, járóbot, stb.) az osztályos nővérnek leadni szíveskedjen.

 

 

Panaszkezelés

 

Intézetünk kijelölt betegjogi képviselője Dr. Katona Kornélia (hirdetmény MISEK, hirdetmény Szent Ferenc, hirdetmény Diósgyőr) .

Munkaidőben elérhető telefonszám: 06/20/4899542 Email cím: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Fogadó óra helye és ideje: Csabai kapu Rendelőintézet I. emelet, minden kedden 08:00-12:00 között.

Fogadó óra helye és ideje: Szent Ferenc Kórházrész, minden hónap első kedd 12:30-14:30 között.

Fogadó óra helye és ideje: Diósgyőri Kórházrész, minden hónap 2. szerda 13:30-15:30 között.